Ο Άγιος Απόστολος Παύλος γεννήθηκε γύρω στο 15 μ.Χ. στην Ταρσό της Κιλικίας, από Ρωμαίο πατέρα και Iουδαία μητέρα. Μετά τη γέννησή του πήρε το όνομα Σαύλος ή Σαούλ και επίσης είχε και το ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Οι εύποροι γονείς έδωσαν στον φιλομαθή γιο τους υψηλή παιδεία, ενώ το ελληνιστικό πνευματικό κλίμα της Ταρσού επέδρασαν τα μέγιστα στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Μεγαλώνοντας εντάχθηκε στην αίρεση των Φαρισαίων.
Γύρω στο 34 μ.Χ. βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ να σπουδάζει κοντά στον ονομαστό νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ. Συναντούμε το νεαρό φαρισαίο μαθητή με ιδιαίτερο ζήλο συμμέτοχο στον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου και λίγο αργότερα φανατισμένο διώκτη των Χριστιανών. «Σαύλος ελυμαίνετο την εκκλησίαν κατά τους οίκους εισπορευόμενος, σύρων τε άνδρας και γυναίκας παρεδίδου εις φυλακήν».
Το 36 μ.Χ. σε μια επιχείρηση δίωξης κατά των χριστιανών στη Δαμασκό είδε ένα εκτυφλωτικό φως, το οποίο τον έριξε από το άλογο και τον τύφλωσε. Ταυτόχρονα άκουσε μια φωνή να του λέγει: «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;». Ο τρομοκρατημένος Παύλος ρώτησε: «Τις ει, Κύριε;» και έλαβε την απάντηση : «Εγώ ειμί Ιησούς ον συ διώκεις, αλλά ανάστηθι και είσελθε εις την πόλιν, και λαληθήσεται σοι τι σε δει ποιείν». Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός συντάραξε κυριολεκτικά τον Παύλο, ο οποίος τυφλός πλέον μετανόησε και μπήκε στην πόλη, όπου συναντήθηκε με τον Ανανία, ο οποίος τον θεράπευσε από την τύφλωση, τον κατήχησε και τον βάπτισε Χριστιανό.
Από τότε ο Παύλος έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Έγινε ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου και ονομάστηκε «Απόστολος των Εθνών». Πραγματοποίησε «αποστολικές περιοδείες» στη Κύπρο, στη Μικρά Ασία, σε όλη την Ευρώπη και τέλος στη Ρώμη.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην διάδοση του χριστιανισμού στον ελλαδικό χώρο. Κατόπιν οράματος κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία του πέρασε από τη Μακεδονία και ίδρυσε εκκλησίες στους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα και την Κόρινθο.
Όταν επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ συνελήφθη ως ταραχοποιός και οδηγήθηκε σε δίκη. Ως Ρωμαίος πολίτης απαίτησε να δικαστεί στο αυτοκρατορικό δικαστήριο της Ρώμης. Κοντά στη νήσο Μελίτη ναυάγησε το πλοίο που τον μετέφερε και όταν βγήκε στην ξηρά κήρυξε και ίδρυσε εκεί εκκλησία. Τελικά έφθασε στη Ρώμη, όπου ύστερα από δύο χρόνια σχετικού περιορισμού δικάστηκε και αθωώθηκε.
Η τέταρτη και τελευταία περιοδεία του μεγάλου Αποστόλου τερματίστηκε στη Ρώμη. Οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, που είχε κηρύξει ο παράφρονας Νέρων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Παύλος κατέστη ο κύριος στόχος των ειδωλολατρών δημίων. Έτσι γύρω στο 67 μ.Χ. συνελήφθη και αποκεφαλίσθηκε, σφραγίζοντας έτσι το ιεραποστολικό του έργο με το μαρτύριό του.
Ο Απόστολος Παύλος μας άφησε δεκατέσσερις επιστολές, οι οποίες κατέχουν σπουδαία θέση στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης. Αυτές είναι: 1) προς Ρωμαίους, 2) προς Κορινθίους Α’, 3) προς Κορινθίους Β’ 4) προς Γαλάτας, 5) προς Εφεσίους, 6) προς Φιλιππησίους, 7) προς Κολασσαείς, 8) προς Θεσσαλονικείς Α’, 9) προς Θεσσαλονικείς Β’,10) προς Τιμόθεον Α’,11) προς Τιμόθεον Β’,12) προς Τίτον, 13) προς Φιλήμονα και 14) προς Εβραίους.
«Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός». Δηλαδή, «δε ζω πλέον εγώ, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός».
Η Εκκλησία μας εορτάζει την σεπτή μνήμη του μαζί με του άλλου κορυφαίου Αποστόλου Πέτρου στις 29 Ιουνίου.
«Εθνών σε κήρυκα και φωστήρα τρισμέγιστον, Αθηναίων διδάσκαλον, οικουμένης αγλάϊσμα, ευφροσύνως γεραίρομεν, τους αγώνας τιμώμεν, και τας βασάνους δια Χριστόν, το σεπτόν σου μαρτύριον, άγιε Παύλε απόστολε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχὰς ημών»
Ελευθέριος Σαββουλίδης Θεολογος
ΠΗΓΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.