Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η ΕΤΕΡΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ


Η ΕΤΕΡΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Νίκος Θ. Μπουγάτσος
Η Ορθόδοξη Θεολογία για το σκοπό του Γάμου

Εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 1989. © Νίκος Μπουγάτσος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία 

Στη Ρωμαιοκαθολική ή Δυτική Εκκλησία1, ο εκάστοτε Πάπας Ρώμης εκφράζει αυθεντικά τη διδασκαλία της ή επικυρώνει τις αποφάσεις των Συνόδων2. Στον Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Δυτικής Εκκλησίας βρίσκουμε όλη τη διδασκαλία της.

Ο σκοπός του γάμου για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόβλημα. Τη διδασκαλία της για το σκοπό του γάμου μπορούμε να τη διαιρέσουμε σε δύο περιόδους: 

1) Μέχρι τη Β' Βατικανή Σύνοδό της (11 Οκτ. 1963 έως 8 Δεκ. 1965) με εμπνευστή τον φιλορθόδοξο Πάπα Ιωάννη τον ΚΓ', που  ίσχυε ο «Κώδιξ του Κανονικού Δικαίου» (ΚΚΔ) του 1917. 
2) Tην μετά τη Β' Βατικανή Σύνοδο και κυρίως από το 1983, που άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος «Κώδιξ του Κανονικού Δικαίου»3. 

Για την πρώτη περίοδο: Στον ΚΚΔ του 1917 και συγκεκριμένα στον Κανόνα 1013, παράγρ. 1, εκφράζεται σαφώς η διδασκαλία της για το σκοπό του γάμου: «Κύριος σκοπός του γάμου είναι η γέννηση και η μόρφωση των παιδιών· δεύτερος σκοπός είναι η αμοιβαία βοήθεια και η καταπράυνση των σωματικών παθων»4. Kαι στα Λειτουργικά βιβλία της Δυτικής Εκκλησίας βρίσκουμε τις εξής σχετικές με το γάμο και το σκοπό του ευχές: «Ευμενώς εισάκουσον, Κύριε, τας παρακλήσεις ημών και επίχυσον την χάριν σου επί του μυστηρίου τούτου, όπερ προς πολλαπλασιασμόν του ανθρωπίνου γένους εθέσπισας, και δος ίνα η χάρις σου συντηρήίση την ένωσιν ην συ Αυτός προσδιώρισας»5. Και «επίβλεψον, Κύριε, δεόμεθά σου, επί τους δούλους σου τούτους και πάρεσο τοις σοις μυστηρίοις, δι' ων την επαύξησιν του ανθρωπίνου γένους εθέσπισας, ίνα οι τη ση ενεργεία ενούμενοι τη ση χάριτι διαφυλάττωνται»6. Kαι στις παπικές εγκυκλίους βρίσκουμε την ίδια ιεράρχηση των σκοπών του γάμου. Ο Πάπας Πίος ο 11ος στην εγκύκλιό του Casti Cοnnubii, της 3lης Δεκεμβρίου 1930, διακηρύσσει: «την πρώτη θέση μεταξύ των αγαθών του γάμου κατέχουν τα τέκνα... Ας εννοήσουν οι χριστιανοί γονεiς, ότι προορισμός τους είναι όχι μόνο να διαδώσουν και να διατηρήσουν επί της γης το ανθρώπινο γένος· και μάλιστα όχι μόνο να αναθρέψουν οπωσδήποτε τους λάτρεις του αληθινού Θεού, αλλά να παράσχουν τέκνα στην Εκκλησίζ του Χριστού, για να γεννήσουν συμπολίτες των αγίων και οικείους του Θεού... Το δεύτερο αγαθό του γάμου... είναι το αγαθό της πίσmς. Η πίστη είναι η αμοιβαία εμμονή των συζύγων στην εκπλήρωση του συζυγικού συμβολαίου» (ενότητα, αγάπη κ.λπ.7). 

Την ιεραρχία αυτή των σκοπών του γάμου υποστήριξαν πολλοί από τους μεγάλους διδασκάλους της Δυτικής Εκκλησίας, όπως Θωμάς ο Ακινάτης8 και άλλοι9, εκτός βέβαια από τον Άγιο Αυγουστίνο που ανήκει στην ενωμένη Εκκλησία. 

Συνεπείς προς τη διδασκαλία αυτή, όλοι οι θεολόγοι συγγραφείς της δυτικής Εκκλησίας αναπτύσσουν σε διαφορετικό τόνο την προτεραιότητα της τεκνογονίας. Το γαλλικό Dictiοnnaire de Théοlοgie Cathοlique10 αναφέρει την τεκνογονία ως σκοπό του γάμου. Kαι η αγγλόγλωσση Καθολική Εγκυκλοπαιδεία αναφέρει ως σκοπό του γάμου, τον πολλαπλασιασμό της ανθρώπινης φυλής, την εκπαίδευση των απογόνων, τον από κοινού συμμερισμό της ζωής, την αλληλοβοήθεια δι' αμερίστου συζυγικής στοργής, που προέρχεται από μια μόνιμη ένωση»11. Kαι από τους Έλληνες δυτικούς θεολόγους ο Υάκινθος Δημητρίου Γάδ (Ελληνόρρυθμος επίσκοπος Γρατιανουπόλεως) επανειλημμένα θέτει πρώτη την τεκνογονία12. Δέχονται όμως οι Ρωμαιοκαθολικοί θεολόγοι τη ρύθμιση της τεκνογονίας13. 

Οι Δυτικοί θεολόγοι όταν ασχολούνται με την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, υποστηρίζουν πως κι αυτή διδάσκει την προτεραιότητα της τεκνογονίας μεταξύ των σκοπών του γάμου. Έτσι, στη διδασκαλία περί των σκοπών του γάμου των Ελληνορρύθμων Καθολικών (Ουνιτών) αναφέρουν τη διδασκαλία του Λατινικού ρυθμού (της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), δηλ. την προτεραιότητα της τεκνογονίας14. Kαι συγκρίνοντας τη διδασκαλία της  Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας προς τη διδασκαλία της Δυτικής Εκκλησίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι και οι δύο ως πρώτο σκοπό του γάμου δέχονται την τεκνογονία15. 

Παρ' όλ' αυτά, για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τους θεολόγους της από χρόνια τώρα16, ο σκοπός του γάμου είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Αυτά για την προ της Β' Βατικανής Συνόδου περίοδο.

Για τη δεύτερη περίοδο: Από τις συζητήσεις στις συνεδριάσεις και γενικά στην περίοδο της Β' Βατικανής Συνόδου (1963-1965), φάνηκε καθαρά το αδιέξοδο της Ρωμαιοκαθολικης θεολογίας σε μερικά σημεία για το θέμα του γάμου17, ιδίως όμως στο σκοπό του γάμου. Και η επιτροπή για την αναθεώρηση του ΚΚΔ του 1917 που εργάσθηκε 18-20 χρόνια δεν κατόρθωσε να δώση μια σαφή και σωστή (ορθόδοξη) ιεράρχηση των σκοπών του γάμου. Ο νέος ΚΚΔ που εγκρίθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1983 απ' τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο το Β' είναι ασαφής.

Ο νέος ΚΚΔ ούτε καν αναφέρει τον όρο «σκοπός του γάμου». Tο μόνο σχετικό για το σκοπό είναι: άρθρο 1055, παράγρ. 1: Οι σύζυγοι «συνιστούν μεταξύ τους κοινότητα ολόκληρης ζωής που από τη φύση της τείνει στο καλό των συζύγων και στη γέννηση και μόρφωση των παιδιών»18. Δηλαδή ορίζει με κάποια αόριστη έκφραση ως σκοπό του χριστιανικού γάμου το σκοπό του φυσικού γάμου (του μεταπτωτικού ανθρώπου), γιατί η μεν γέννηση και διαπαιδαγώγηση είναι μια φυσική κατάσταση, που ικανοποιεί το φυσικό αίσθημα της μητρότητας, η δε επιδίωξη του «καλού των συζύγων» είναι η φυσική συνέπεια της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης. Αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά «έχουν ανυψωθεί... σε εκκλησιαστικό ιερό μυστήριο», συμπληρώνει το ίδιο εδάφιο του ΚΚΔ. 

Οι διαφορές για το σκοπό του γάμου μεταξύ των δύο περιόδων είναι: 1) αντιστροφή της ιεράρχησης της τεκνογονίας, 2) αφαίρεση της «εγκοίτωσης των επιθυμιών» ως σκοπού του γάμου, και 3) η αοριστία της «αλληλοβοήθειας» («το καλό). Λοιπόν οι σκοποί του γάμου κατά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ήταν Α μέχρι του 1983: 1) γέννηση καί ανατροφή των παιδιών, 2) αλληλοβοήθεια και 3) «εγκοίτωση των επιθυμιών», και Β' μετά το 1983 είναι: 1) «αλληλοβοήθεια» και 2) γέννηση και ανατροφή των παιδιών. 

2. Εκκλησία των Διαμαρτυρομένων

Οι Διαμαρτυρόμενοι ή Προτεστάντες, που αποσχίσθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 15ο αιώνα, κατέληξαν να οργανώσουν διάφορες Εκκλησίες19, με διαφορετική απόχρωση στη διδασκαλία εκάστης. 

Δύο κυρίως κλάδοι αποχρώσεων διακρίνονται μεταξύ των Διαμαρτυρομένων Εκκληαιών, οι Λουθηρανικοί και οι Καλβινιστές. Kαι αυτό, γιατί οι δύο κυριότεροι πνευματικοί αρχnγοί των Διαμαρτυρομένων υπήρξαν ο Λούθηρος (1433-1546) και ο Καλβίνος (1509-1566). 

Ο Λούθηρος ειδικά για όλο το θέμα του γάμου δεν υπήρξε αρκετά ακριβολόγος και δημιούργησε παρεξηγήσεις20. Για το Λούθηρο ο γάμος είναι «μια κοσμική (νομική πράξη, που η τέλεσή της δεν έχει καμιά θεμελιώδη σημασία για την Εκκλησία. Απλούστατα, γιατί απ' τή δημιουργία του κόσμου είναι ένας θεσμός για όλους τους ανθρώπους κι όχι μόνο για τους Χριστιανούς»21. «Ο γάμος δεν έχει το νόημα της σωτηρίας του ανθρώπου, ότι δηλαδή κάποιος σώζεται με το γάμο»22. «Ο Λούθηρος και οι μεταρρυθμιστές (Λουθηριανοί), με τη μεταφυσική νομιμοποίηση του ιδεώδους της νοικοκυράς, έγιναν οι πρόδρομοι της νοοτροπίας των τριών Κ (Kinder = παιδιά, Küche = κουζίνα, Kirche = Εκκλησία), που ισχυρά έχει επηρεάσει το ρόλο της γυναίκας κυρίως στην κοινωνία της Γερμανίας»23. Ο Λούθηρος δηλαδή βλέπει το γάμο μόνο στον «πεπτωκότα» άνθρωπο (κι όχι στον αναγεννημένο χριστανικά), γι' αυτό υποστηρίζει πως «η σεξουαλική ζωή είναι αναγκαίο κακό και πιστεύει πως κανένα «συζυγικό καθήκον (συνουσία κ.λπ.) δεν εκτελείται χωρίς αμαρτία»24. Γι' αυτό περιγράφει το γάμο ως ένα «υποτυπώδες νοσοκομείο (για τη θεραπεία) εναντίον της πληγής του ενστίκτου»25. Ο Λούθηρος δηλαδή δέχεται μια απαισιόδοξη αντίληψη της ζωής (που διαφέρει απ' την όμοια του Αυγουστίνου), «εν αντιθέσει προς τον αισιόδοξο χαρακτήρα της ανθρωπολογίας της (Ορθόδοξης)- Ανατολικής Εκκλησίας, η οποία δεν θεωρεί τους ανθρώπους τελείως διεφθαρμένους (απ' το προπατορικό αμάρτημα)...»26. Ώστε μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο Λούθηρος δέχεται την έκφραση του Αποστόλου Παύλου: «διά δε τας πορνείας έκαστος την εαυτού γυναίκα εχέτω, και εκάσm τον ίδιον άνδρα εχέτω»27, δηλαδή σκοπός του γάμου είναι κατά το Λούθηρο η «εγκοίτωση των επιθυμιών». 

Ο Καλβίνος είναι συνεπής κι αυτός προς την απαισιόδοξη αντίληψη, πως ο άνθρωπος είναι τέλεια διεφθαρμένος, αλλά ακριβολόγος στη σκέψη του (όπως ήταν πάντοτε πειθαρχημένος στη ζωή του). Υποστηρίζει λοιπόν κι αυτός ουσιαστικά τα λόγια του Χριστού: «ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω»28. Δέχεται κι ο Καλβίνος πως η γυναίκα «είναι βοηθός και στήριγμα του άνδρα γι' αυτό πρέπει να υπηρετεί το σώμα του άνδρα και γενικά να τον βοηθεί. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζει τον άνδρα με πραότητα, ηρεμία και εξυπνάδα»29. «Οι συνέπειες της σεξουαλικής ηθικής του Καλβίνου είναι η ηθικότητα και ο νομικισμός (νομοκρατία, που φαίνεται καλά στο παρακλάδι του Καλβινισμού, τον Πουριτανισμό). Ο όρος «Πουριτανισμός» αρκεί για να μας δώσει αμέσως μια εικόνα περί του πώς ενεργεί (και επιδρά) η καλβινική ηθική στην (ευρωπαϊκή) κοινωνία, που την ονομάζουμε χριστιανική. Κάποια ανάλογη επίδραση έχει ο Λουθηρανισμός στον ευρωπαϊκό λεγόμενο χριστιανικό πολιτισμό με τον «πιετισμό» («ευσεβισμό»)30. Για το σκοπό του γάμου βλέπουμε πως κι ο Καλβίνος συμφωνεi (σε ηπιότερο τόνο) με το Λούθηρο στην «εγκοίτωση των επιθυμιών», αλλά σε διάφορο τόνο ο καθένας. 

Η Αγγλικανική Εκκλησία, που είναι η συντηρητικότερη από τις Εκκλησίες των Διαμαρτυρομένων, σαφώς ιεραρχεί τους σκοπούς του γάμου στο επίσημο «Βιβλίο των Προσευχών» της. Στην εισαγωγή της Ακολουθίας του γάμου αναφέρονται τα εξής: «Οι αιτίες για τις οποίες διατάχθηκε ο γάμος είναι: Πρώτο, διατάχθηκε για την αύξηση του ανθρωπίνου γένους, κατά το θέλημα του Θεού, και την ανατροφή των πιθανών τέκνων με φόβο και νουθεσία (καθοδήγηση) Kυρίου, και για τη δοξολογία του αγίου ονόματος Αυτού. Δεύτερο, διατάχθηκε για να είναι εξαγιασμένοι και καλώς οδηγημένοι οι πόθοι και οι φυσικές ορμές, που έχουν φυτευθεί από το Θεό. Αυτή που ονομάστηκε από το Θεό αγία κατάσταση, θα τους διατηρήσει ταυτόχρονα σε καθαρότητα ζωής. Τρίτο, διατάχθηκε για τη φυσική κοινωνία, βοήθεια και περίθαλψη που οφείλει να έχει ο ένας προς τον άλλο, και στις δύο περιπτώσεις, ευτυχία και δυστυχία»31. Ενώ κατά τον «Οδηγό για το Γάμο» (βιβλίο της Αγγλικανικής Εκκλησίας), ο γάμος είναι μια «ιερή κατάσταση» και μια ισόβια συνεργασία και επαφή από «το φυσιολογικό επίπεδο» της «γενετήσιας σχέσης» μέχρι της πλήρους «ενότητας στην καρδιά και το νού». Τέλος, είναι η ένωση των δύο ημίσεων της ανθρωπίνης φυλής, του άνδρα δηλαδή και της γυναίκας32. Στο βιβλίο «Ποιμαντική προπαρασκευή για το γάμο» της Επιτροπής Ηθικών Προβλημάτων της Επισκοπής Blackburn αναφέρεται ως «τρίπτυχος σκοπός (του γάμου): 1) Η γέννηση τέκνων σύμφωνα με το νόμο του Θεού, - 2) Ο εξαγιασμός και η ορθή κατεύθυνση του γενετησίου ενστίκτου. Kαι 3) η αμοιβαία και οικογενειακή ευτυχία»33. Kαι στο «Συνοπτικό Οδnγό για τη Γενετήσια Χριστιανική Εκπαίδευση», που συντάχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιτροπή του Επισκοπικού Συμβουλίου της Οξφόρδης για την Ηθική Ευημερία, αναφέρονται δύο φορές οι σκοποί του γάμου με διαφορετική ιεράρχησή τους. Τη μια φορά συμφωνεί προς το «Βιβλίο των Προσευχών»34. Μπορούμε λοιπόν να συμπεραίνομε ότι η Αγγλικανική Εκκλησία δέχεται τρεις σκοπούς του γάμου. Η επίσημη ιεράρχηση (Βιβλίο Προσευχών) των σκοπών αυτών είναι: 1) η τεκνογονία, 2) η εγκοίτωση των επιθυμιών και 3) η ηθικοκοινωνική αλληλοβοήθεια. Αλλά εκκλησιαστικοί άνδρες ως άτομα ή ως Επισκοπικές Επιτροπές διατυπώνουν διαφορετικα την ιεράρχηση, μέχρι και αντίστροφα από την επίσημη άποψη (Επίσκοπος Οξφόρδης), ώστε, για να χρησιμοποιήσω την ορθόδοξη ιδεολογική ορολογία, το ζήτημα της ιεράρχησης των σκοπών του γάμου είναι θεολογούμενο για την Αγγλικανική Εκκλησία. 

Επομένως από τους ετερόδοξους οι μεν Ρωμαιοκαθολικοί σταθερά εμμένουν σε ιεράρχηση των σκοπών του γάμου με πρώτη την τεκνογονία (τεκνογονία - διαπαιδαγώγηση, αλληλοβοήθεια, εγκοίτωση των επιθυμιών), ενώ οι Αγγλικανοί από τους Διαμαρτυρόμενους επίσημα δέχονται ως ιεράρχηση: 1) την τεκνογονία; 2) την εγκοίτωση των επιθυμιών και 3) την ηθικοκοινωνική αλληλοβοήlθεια. Πάντως για τους Αγγλικανούς το θέμα της ιεράρχησης των σκοπών του γάμου είναι θεολογούμενο, ενώ για τους Ρωμαιοκαθολικούς θεολόγους μάλλον αποτελεί πρόβλημα.

***

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ V

1. Καθολική ή Ρωμαϊκή, ή Ρωμαιοκαθολική, ή Παπική, ή Δυτική, ή Λατινική Εκκλησία ονομάζεται.

2. Χ. Ανδρούτσος, Συμβολική, έκδ. 2, σ. 90 εξ.

3. Διά την σύνταξιν του νέου ΚΚΔ κατά τας αποφάσεις της Β' Βατικανικής Συνόδου, ιδέ Δημ.Ι. Σαλάχα, Το Μυστήριο του Γάμου στον νέο Κώδικα Κανονικού Δικαίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ανάλεκτα Βλατάδων, 43. (Θεσσαλονίκη, 1985).

4. Cοdex Juris Canοnici 1013. §l:Matrimοni finis primarius est prοcreatiο atque educatiο prohs; Secundarius mutuum adiutοrium et remedium cοncupiscentiae. Και Σαλάχα, ένθ' αν., σ. 77.

5. Η ευχή είναι εκ της Λειτουργικής Ακολουθίας του γάμου. Το λατινικόν κείμενον: Ρrοpitiare Dοmine, supplicatiοnibus nοstris, et institutis tuis, quibus prοpagatiοnem humani generis οrdinasi, benignus assiste: Ut, quοd et auctοre jungitur, te auxiliante serνetur.

6. Είναι η τελική ευχή της Ακολουθίας του Μυστηρίου του γάμου. Το λατινικόν κείμενον: Respice, quaesumus, Dοmine, super hοs famulοs tuοs: et institutis tuis, quibus prοpagatiοnem humani generis οrdinasti, benignus assiste; ut qui te auxiliante Junguntur, te auctοre junguntur, te auxiliante serνentur.

7. Εγκύκλιος Επιστολή της Α.Α. Πάπα Πίου του ΙΑ', Περί Χριστιανικού γάμου (Casti Cοnnubii). Μετάφρασις εις την Ελληνικήν. (Αθήναι, 1931), σ. 6-8. Πρβλ. και εκφράσεις του αυτού Πάπα (1944) εις Η. Rοndet, Intrοductiοn à l' étude de la Théοlοgie du Mariage. (Paris, 1960), pp. 179-180.

8. DTC 9,1, p.2179. Η. Dοms, Amοrces d' une cοnceptiοn persοnnaliste du mariage d' après Saint Thοmas, εις «Reνue Thοmiste», 1939, p. 754-763. J. Gerlaud, Les fins du mariage dans Saint Thοmas, εις «Reνue Thοmiste», 1939, p. 764-773. M.J. Nicοlas, Remarques sur le lens et la fin du mariage dans Saint Thοmas, εις «Reνue Thοmiste», 1939, p. 774-793.

9. Πρβλ. Α. Periera, La dοctrine du mariage selοn Saint Augustin (1930). C. Schahl, La dοctrine des fins du mariage dans la théοlοgie Scοlastique (1949).

10. v. 9, 1, p. 2044 ff.

11. The Cathοlic Encyclοpaedia, vοl. ΙΧ (Ν.Υοrk, 1910), p. 699. Εις το άρθρον Marriage υπό Jοe Selinger. Το πλήρες κείμενον: Marriage is that indiνidual union thrοugh which man and wοman by their reciprοcal rights fοrm οne principle οf generatiοn. This is effected by their mutual cοnsent tο giνe and accept each οtheτ fοr the purpοse οf prοpagating the human race, οf educating their οffspring, οf sharing life in cοmmοn, οf suppοrting each οtheτ in undivided cοnjugal affectiοn by a lasting uniοn.

12. Ο Γάμος. (Αθήναι, 1938). Εις σ. 15-16 γράφει: «Ο πρωτεύων σκοπός του γάμου είναι η διατήρησις, η διάδοσις του ανθρωπίνου γένους και η ανατροφή των τέκνων... Άλλος πρωτεύων σκοπός του γάμου είναι η ανατροφή των τέκνων... (Εκτός των πρωτευόντων σκοπών του γάμου), υπάρχει και δευτερεύων (σκοπός του γάμου) και αυτός είναι η αμοιβαία αλληλοβοήθεια... Άλλος δευτερεύων σκοπός, είναι ο κατευνασμός των ανθρωπίνων παθών, διότι μόνον με τον νόμιμον γάμον ημπορούν να περιορισθούν αι άτακτοι ορμαί». Kαι Μεγάλη Κατήχησις, προς χρήσιν των Καθολικών πιστών. Μέρος Γ'. Τα μέσα του εξαγιασμού. (Αθήναι, 1942). Εις σ. 126-127, γράφει: «Ο πρωτεύων σκοπός του γάμου είναι ο πολλαπλασιασμός του ανθρωπίνου γένους... Ο δε δευτερεύων σκοπός είναι τι από κοινού καλυτέρα συμβίωσις προς αμοιβαίαν βοήθειαν».

13. Ιδέ προχείρως εφ. Καθολική, α.φ.1238 (15-6-1961), σ. 4: «Η Καθολιή ηθική δεν συγχωρεί μεν την αποφυγήν της τεκνοποιΐας όταν αυτή εμπνέεται από εγωϊστικούς λόγους ή υπό την υλίστικήν περί ζωής έννοιαν, επιδοκιμάζει όμως τον διακανονισμόν της γονιμότητος, όταν ούτος κατευθύνεται φρονίμως, αποβλέπων εις το καλόν των τέκνων, των γονέων, της πολιτείας και της Εκκλησίας. Καρδινάλιος Ζερλιέ, αρχιεπίσκοπος Λυώνος.

14. Αποστολικαί Επιστολαί. Ιδιοβούλως (Μοtu Prοpriο) δοθείσαι προς... Περί των διατάξεων του Μυστηρίου του Γάμου δια την Ανατολικήν Έκκλησίαν. Ηυξημέναι μετά σημειώσεων των πηγών. Φροντίδι της Ποντιφικής Επιτροπής διά την σύνταξιν του Κώδικος του Ανατολικού Κανονικού Δικαίου. Κατά μετάφρασιν εκ του Λατινικού υπό Υακίνθου Δημητρίου και Παντ. Ευστρατιάδου. (Αθήναι, 1958). Εις σ. 4 γράφει: «Κανών 2ος, παρ.1. Κύριος σκοπός του γάμου είναι η γέννησις και αγωγή των τέκνων δευτερεύων είναι η αμοιβαία βοήθεια και η κατασίγασης των σαρκικών επιθυμιών». Kαι είς σ. 24: «Κανών 73, παρ.1... Ο γάμος είναι διαρκής κοινωνία μεταξύ ανδρός και γυναικός προς τεκνοποίησιν».

15. F. Galtier, Le mariage, discipline οrientale et discipline οccidentale. La refοrme du 2 Mai 1949. Uniνersité St. Jοseph de Beyrοuth-Faculté de Théοlοgie. Publicatiοns du 75. Anniνersaire (1950). Εiς σ. 2: «La fin principale du mariage est la prοcreatiοn et l'educatiοn des enfants; la fin secοndaire est l'aid mutuelle et le remède à la cοncupiscence.»

16. Πρβλ. Edmοnd Buissard, Questiοns Théοlοgiques sur le Mariage. (Paris, 1948), ιδίως σ. 15-35.

17. Ο καθηγητής Σ. Αγουρίδης (Αγιογραφικά κείμενα περί γάμου, π. «Εκκλησία», 48(1971), σ. 401) γράφει: Επί του θέματος του γάμου παρετηρήθησαν «διακυμάνσεις κατά τας σχετικάς συζητήσεις εις την Β' Βατικανήν Σύνοδον και παραλλαγαί «μεταξύ του αρχικού κειμένου και του τελικού τοιούτου», εγκριθέντος υπό της Συνόδου.

18. Σαλάχα, ένθ' αν., σ. 77. Ιδέ και σ. 81-82. (άρθρο 1096, παράγρ. 1).

19. Χ. Ανδρούτσου, Συμβολική, έκδ. 2α, σ. 55.

20. Έλεγεν ο Λούθηρος «δεν εννοώ τίνι τρόπω ο γάμος μετετράπη εις μυστήριον». Και υπεστήριζεν ότι ο «γάμος έδιδεν απλώς αφορμήν και αιτίαν εις την εκκλησιαστικήν εξουσίαν να αναμιχθή... εις τας οικογενειακάς και οικιακάς υπάρξεις». Χρυσάνθου Επισκόπου (Πρυτάνεως της Θεολογικής Ακαδημίας Πετρουπόλεως), Ο χαρακτήρ του Προτεσταντισμού και η ιστορική αυτού εξέλιξις. Μετάφρασις εκ του ρωσσικού. (Παράρτημα της «Εκκλ. Αληθείας». Κωνσταντινούπολις, 1902), σ.57. Ιδέ και Dοllinger, Die Refοrmatiοn, τόμ. 2ος σ. 429 και 439, υποσ. 18 και 19, όπου αναφέρεται κριτική διά την διδασκαλίαν του Λουθήρου περί γάμου εκ των συγχρόνων του.

21. Helmut Thielice, Theοlοgische Ethik, v. ΙΙΙ (Tübigen 1968), p. 621.

22. Ένθ' αν., σ. 626.

23. Δημοσθένους Σαβράμη, Religiοn und sexualität (2α έκδ. Βόννη, 1980), σ. 89.

24. Λουθήρου, Εκλογή απ' το έργο του, από τον Ο. Lersche, εις Δ. Σαβράμην, ένθ' αν., σ. 86.

25. W.D. Marsch, Χριστιανική ηθική και η εξέλιξη της σεξουαλικής ζωής, εις του Δ. Σαβρ., ένθ' αν., σ. 86.

26. Σαβράμης, ένθ' αν., σ. 86-87.

27. Α' Κορ. ζ', 2. Αλλά πρόσεξε και την αντιφατικήν έκφρασιν του Λουθήρου: «Όταν η γυναίκα αρνείται, αφησε να έλθη η υπηρέτρια», εις του Σαβράμη, ένθ' αν., σ. 89.

28. Ματθ. ιθ', 12. Kαι καταλήγει: «Όταν η αντοχή του Χριστιανού αδυνατεί να καταβάλη την πύρωσίν του, ας σκεφθώμεν τούτο, ότι ο Κύριος τον έχει θέσει υπό μίαν ανάγκην του να υπανδρευθή...». Jοhn Calvin, Institutes οf the Christian Religiοn. Translated frοm the οriginal Latin, and cοllated with the authοr's last editiοn in French, by Jοhn Allen, v. 1, pp. 365.

29. Σαβράμη, ένθ' αν., σ. 88.

30. Σαβ., ένθ' αν., σ. 87.

31. «... The causes fοr which Matrimοny was οrdained. First, it was οrdained for the increase οf mankind accοrding tο the will οf Gοd, and that children might be brοught up in the fear and nurture οf the Lοrd, and tο the praise οf his hοly Name. Secοndly, it was οrdained in οrder that the natural instincts and affectiοns, implanted by Gοd, shοuld be hallοwed and directed aright; that thοse whο are called οf Gοd tο this hοly estate, shοuld cοntinue therein in pureness οf liνing. Thirdly, it was οrdained for the mutual sοciety, help, and comfοrt, that the οne οught tο haνe οf the οther, bοth in prοsperity and adversity». The Bοοk οf Cοmmοn Prayer (1928). The Sοlemnizatiοn οf Matrimοny. The Intrοductiοn.

32. The Threshοld οf Marriage. Α practical guide fοr all whο intend tο be married in Church. (Revised and Re-written 1949, Lοndοn, Published fοr the Church οf Εngland Μοra1 Welfare Cοuncil by the Press). Σελ. 6. Τo φυλλάδιον αυτό εις το οποίον χρησιμοποιούνται τα πορίσματα του Συνεδρίου του Λάμπεθ (1930), εκυκλοφόρησεν από του 1932, μέχρι του Σ/βρίου 1949, εις 252.000 αντίτυπα. Ασφαλώς συνεχίζεται η επανέκδοσίς του.

33. «Its purpοse is threefοld: (a) The prοcreatiοn οf children within Gοd's law; (b) the hallοwing and right directing οf the sexual instinct; (c) mutual and family happiness». «Pastοral preparatiοn fοr Μarriage». Βy Blackburn Μοral Prοblems Group, p. 3.

34. Α Shοrt Guide tο Christian Sex Educatiοn. With sοme οutlines fοr lecture cοurses. Drawn up by the Educatiοn Cοmmittee οf the Οxfοrd Diοcesan Cοuncil fοr Marital Welfaτe. With an Intrοductiοn by Canοn Leοn. Hοdgsοn. Religiοus Prοfessοr οf Diνinity, Οxfοrd, pp. 19-20. «The Christian traditiοn (οf Marriage): Vοluntary permanent indissοluble union fοr the three purpοses stated in the Prayer Bοοk: ennοbling the character, pleasing Gοd, and the basis οf a prοgressiνe sοciety. The threefοld οbject οf marriage: (a) Το raise children as Christian believers. (b) Το fulfill mutual lοve in sexual uniοn. (c) Το establish a permanent relatiοnship between a man and a wοman. Acceptance οf all three purpοses is nοrmally necessary».

MYRIOBIBLOS
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/bougatsos_gamos_kef05.html


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
!-

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

FACEBOOK

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ


Histats

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

extreme

eXTReMe Tracker

pateriki


web stats by Statsie

ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΤΟ FACEBOOK

 PATERIKI


CoolSocial

CoolSocial.net paterikiorthodoxia.com CoolSocial.net Badge

Τελευταία Σχόλια

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ TRANSLATE

+grab this

ON LINE

WEBTREND

Κατάλογος ελληνικών σελίδων
greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

MYBLOGS

myblogs.gr

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ - JOIN US

Καταθέστε τα σχόλια σας με ευπρέπεια ,ανώνυμα, παραπλανητικά,σχόλια δεν γίνονται δεκτά:
Η συμμετοχή σας προυποθέτει τούς Όρους Χρήσης

Please place your comments with propriety, anonymous, misleading, derogatory comments are not acceptable:
Your participation implies in the Terms of Use


| ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ © 2012. All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos | Γιά Εμάς About | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |